• Hållbar design till dig och ditt hem. Välkommen!
Frakt 39 kr | Fri frakt vid 500:- | Leverans lagervaror 1-4 dagar

article22 | etisk smyckesdesign

ARTICLE22s smycken och design berättar historien om en förvandling från något negativt till något positivt. Peacebomb kollektionen är handgjorda smycken från Laos, gjorda av en mix av olika typer av återvunnet aluminiumskrot från bomber, raketer och även bombplan. Detta fantastiska återbruk bidrar till att röja en del av de 80 miljoner odetonerade bomber som fortfarande finns i Laos men också till försörjningen för över 40, främst kvinnliga, hantverkare. För varje smycke som säljs donerar ARTICLE22 medel för att röja nedskräpad mark. Du hittar alla smycken i butiken här!

 ”...alla människor har rätt till social trygghet, och är berättigad till de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter som krävs för hävdandet av hans eller hennes människovärde och utvecklingen av hans eller hennes personlighet.”

Article 22 i FNs Deklaration om mänskliga rättigheter

ARTICLE22 grundades av New York-bon Elisabeth Suda, tidigare merchandiser på varuhuskedjan Coach.  Elisabeths hade en enkel fråga; hur och av vem görs egentligen produkterna som vi köper? Hennes vision var att förstå hur lokalt och hållbart hantverk, gjort av kvinnor, kunde kopplas till en global modemarknad. På sin resa i Laos mötte Elisabeth hanterverkare som gjorde skedar av nedsmält bombmaterial, och idén till ARTICLE22 var född.


Grundare av ARTICLE22 Elisabeth Suda (th) tillsammans med co-founder Camille Hautefort

Spåren finns forfarande kvar i Laos som är det mest bombade landet per capita i historien. Mellan 1964 och 1973 släppte USA 2 miljoner ton krigsmaterial över Laos och i nuvarande takt skulle det ta 800 år att röja allt material. Hantverkarna bakom PEACEBOM smyckekollektion kommer från den lilla byn Naphia som ligger i bergen Xieng Khouang, en av de mest bombade provinserna under kriget. Sedan ARTICLE22 började samarbeta med invånarna har de 12 skedtillverkande familjer växt till 15 smycketillverkare, vars hantverk nu når en hel värld. Peacebomb-hantverkare jobbar deltid men tjänar minst fem gånger så mycket som en vanlig miniminivå. Det ger dem medel att betala skolgång, köpa böcker, bensin och medicin.