• Klimatsmart design för en hållbar livsstil.
Frakt 39 kr | Fri frakt vid 499 kr | Leverans 2-5 dagar

Unika smycken | Klimatsmarta presenter

ARTICLE22s unika smycken och design berättar historien om en förvandling, från något negativt till något positivt. Peacebomb kollektionen är handgjorda smycken från Laos, tillverkade av återvunnet aluminiumskrot från bomber, raketer och även bombplan. Varje smycke som säljs bidrar till att röja en del av de 80 miljoner odetonerade bomber som fortfarande finns i Laos, men också till försörjningen för över 40, främst kvinnliga, hantverkare. Vill du ge bort en klimatsmart present i  trendig design ska du kika på  hela vårt utbud av ARTICLE22!Unika örhängen

Ur ARTICLE22 kollektion av unika smycken är örhängena "Dome" Emma Watsons favorit. Vackra till dig själv eller som en klimatsmart present till någon som uppskattar unika och stilrena smycken. 


Armband unisex

Armbandet Story Coin lika snygg på killar som tjejer. Brickan har texten ”Peacebomb” och ”dropped + made in Laos” ingraverat. Remmen är av lammskinn.ARTICLE22 grundades av New York-bon Elisabeth Suda, tidigare merchandiser på varuhuskedjan Coach.  Elisabeths hade en enkel fråga; hur och av vem görs egentligen produkterna som vi köper? Hennes vision var att förstå hur lokalt och hållbart hantverk, gjort av kvinnor, kunde kopplas till en global modemarknad. På sin resa i Laos mötte Elisabeth hanterverkare som gjorde skedar av nedsmält bombmaterial, och idén till ARTICLE22 var född.

Grundare av ARTICLE22 Elisabeth Suda (th) tillsammans med co-founder Camille Hautefort

Grundare av ARTICLE22 Elisabeth Suda (th) tillsammans med co-founder Camille Hautefort

Spåren finns forfarande kvar i Laos som är det mest bombade landet per capita i historien. Mellan 1964 och 1973 släppte USA 2 miljoner ton krigsmaterial över Laos och i nuvarande takt skulle det ta 800 år att röja allt material. Hantverkarna bakom PEACEBOM smyckekollektion kommer från den lilla byn Naphia som ligger i bergen Xieng Khouang, en av de mest bombade provinserna under kriget. 

Sedan ARTICLE22 började samarbeta med invånarna har de 12 skedtillverkande familjer växt till 15 smycketillverkare, vars hantverk nu når en hel värld. Peacebomb-hantverkare jobbar deltid men tjänar minst fem gånger så mycket som en vanlig miniminivå. Det ger dem medel att betala skolgång, köpa böcker, bensin och medicin. För varje smycke som säljs donerar ARTICLE22 också medel för att röja nedskräpad mark. 

...alla människor har rätt till social trygghet, och är berättigad till de ekonomiska, sociala och kulturella rättigheter som krävs för hävdandet av hans eller hennes människovärde och utvecklingen av hans eller hennes personlighet.

Article 22 i FNs Deklaration om mänskliga rättigheter